Zelfsturing in de zorg zou er eigenlijk over moeten gaan dat ‘cliënten’ tenminste de helft korter last hebben van jeuk op hun rug. Dat ze hun schoenen sneller vasthebben, minder eenzaam zijn. En wat u zelf allemaal zou kunnen bedenken aan feitelijke verbeteringen.

Of u nu werkt in de zorg, of u bent een ‘verwant’. Of u nu bestuurder bent of begeleider – we hebben allemaal het beste voor met de cliënten in de zorg. Of dat nu ouderenzorg is, over verstandelijk beperkten gaat – het maakt niet uit.

Alle ontwikkelingen in de zorg zouden daarop gericht moeten zijn.
Wat je ziet met kleinschalige ideeën die lokaal succes opleveren: die worden al vlot gekopieerd. Soms met vergelijkbaar succes, maar meestal neemt de kwaliteit van de kopie steeds verder af.
Totdat we vergeten zijn waarom we ook alweer aan het kopiëren zijn. Waarom ook alweer? Oh ja – omdat het, in een kleine (specifieke) setting, succesvol was: hupsakee: nadoen!

Maar dat is niet de goede reden – toch?

De reden moet zijn dat een goed idee op een goede manier wordt overgedragen. Niet gekopieerd, maar onder nieuwe/andere omstandigheden overwogen toegepast. Een goed idee adopteren en overnemen ben ik volledig voorstander van: beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar slecht jatten is dan wel een ergste variant.

Wanneer wel, wanneer niet?

Dus wanneer werkt zelfsturing wel: als het onder ideale omstandigheden op kleine schaal wordt gestart om met behulp van bevlogen innovators te groeien: Buurtzorg.

Wanneer werkt zelfsturing niet – of in ieder geval slechter: als we denken dat we buurtzorg zomaar even kunnen kopiëren.

Checklistje:

Om het u makkelijk te maken hebben we een heel korte checklist gemaakt, waarmee u met het beantwoorden van drie stellingen kunt vaststellen of de invoering van zelfsturing (of alle synoniemen en varianten die ervoor bedacht zijn – maar die hetzelfde bedoelen) iets voor u en uw organisatie kan zijn:

schermafbeelding-2017-01-11-om-14-15-45

tramadol online buy modafinil uk next day delivery buying flagyl online

The Types of BodyBuilding for Women | Livestrong.com induject 250 online Contest Prep Workout: Preparing for Your First Bodybuilding Show